tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kevät GalleriaKONEessa: Arvottomien viimeinen viikko pyörähtää käyntiin

Vielä tiistaihin 1. huhtikuuta asti GalleriaKONEen näyttelytilassa on esillä pysäyttäviä ihmis- ja lintuhahmoja. Taiteilija Tiia Matikaisen näyttely ottaa tilan hienosti haltuunsa: keramiikkateokset esittävät äänettömän tervehdyksensä gallerian seiniltä ja betonista valettu teosryhmä,  Spuget (maanmatoset), kurkottaa katsojaa kohti lattiatasolta. Paikallista tunnelmaa tilaan tuovat  lintujen hahmoihin ikuistetut muotokuvat, Protesti (Irwin) sekä Kannanotto (Paleface). Veistosten huolella työstetyt pinnat imitoivatkin vuoroin erilaisia kankaita, vuoroin sulkia. Lattialle sommitellut, hellyyttävät Spuget keventävät tunnelmaa, mutta kokonaisuutena näyttely johdattelee ajatukset vakavampiin aiheisiin. Ne saavat miettimään ketä ja mitä meidän yhteiskunnassamme arvostetaan, kuka jää lopulta Arvottomaksi.

Matikainen viittaa käsittelevänsä teoksissaan syrjäytymistä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Olennaisena näyttäytyy myös se, miten määrittelemme toiset ihmiset tai itsemme arvottomiksi. Hän muistuttaa, että hupun alle piiloutuneet hahmot voi tulkita monellakin tavalla: ne voivat tuoda mieleemme ahdistuneen, suojaa etsivän ihmisen tai vaikka itse Kuoleman. Taiteilija kertoo saaneensa teoksiinsa vaikutteita 1700-luvun Italiassa eläneen kuvanveistäjän, Antonio Corradinin teoksista sekä roomalaisella Verranon hautausmaalla näkemistään surupatsaista. Linnun hahmoon työstettyihin muotokuviinsa hän on valinnut tarkoituksella juuri korpin, variksen ja naakan, nämä usein arvottomiksi määritellyt ja erilaisten uskomusten värittämät hahmot. Hänen Spuget (maanmatoset) -veistossarjansa lähtökohtana on sen sijaan toiminut netistä kerätty kuvamateriaali sammuneista ja juopuneista ihmisistä, sekä taiteilijan myötätunto ihmislajia kohtaan. Hän uskoo, että meissä jokaisessa asuu pieni spuge; olento, jonka itsehallinta antaa joskus tavallista enemmän myöten.

Näyttely on saanut lukuisasti kehuja ja kiitoksia. Sitä on kuvailtu vakavaksi, synkäksi ja jopa pelottavaksi- mutta hienolla ja pysäyttävällä, ajatuksia herättävällä tavalla. Eräs kävijä kuvaili teosten muistuttavan elämän ankeudesta, toinen viittasi näkevänsä huputetussa veistoksessa hunnun alle alistetun naisen. Moni on yhdistänyt teokset ihmisen erilaisiin tunnetiloihin ja niiden ilmaisuun taiteen kautta. Näyttely on ansiokkaasti avartanut monen kävijän mielikuvia ja käsityksiä keramiikkataiteen mahdollisuuksista. Erityisesti materiaalin taidokkaaseen käyttöön on kiinnitetty huomiota ja ihailtu teosten erilaisia pintavaikutelmia. Näyttelyssä vierailleet lapsiryhmät ovat usein saaneet välittömän yhteyden lattiatasolta tervehtivään Spuget-veistossarjaan.

Tiia Matikaista pääsee jututtamaan taiteilijatapaamisessa, joka järjestetään gallerian tiloissa tiistaina 1.huhtikuuta klo 14 alkaen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti